I samma backe

Samtidigt som jag körde bil i morse och skulle på ett ärende emot Vasa hållet, satt jag och tänkte, ser jag en älg nu så skall jag stanna och fotografera, annars så ångrar jag mig efteråt. Trafiken är ju ganska livlig på riksåttan speciellt morgontid, i affärerna är det lugnt, ä så jag passade på den tiden, det spar både tid och allt onödigt runtomkring.

Jag satt och mediterade – ser jag älgen nu skall jag först kolla om det finns en infart att svänga in på, ta av solglasögonen, ta av ljudet på radion, knäppa av säkerhetsbältet, sätt på kameran i telefonen.

Och när jag hade färdigt förberett mig, syntes något mörkt på långt håll, på samma sida som jag kom körandes, där fanns också en avtagsväg intill skogen, så det var bara att följa mina instruktioner som jag just hade memorerat. Öppnade bildörren i största försiktighet, gick varsamt fram och fotograferade konungen. På fjärde fotot tyckte den ändå att det fick räcka och sprang in bakom träden, det kunde den mycket väl göra, jag var nöjd nu.

Många bilar körde förbi, en bilist saktade farten och såg säkert vad det handlade om, det är många gånger som jag också gjort samma sak och ångrat mig efteråt, att jag inte kunde stanna och ta ett foto på den ståtliga älgen, brukar jag tänka.

När jag gick tillbaka till bilen var jag nöjd, bilen hade jag ordentligt parkerat på infartsvägen, så vi inte störde den övriga trafiken och foto på älgen hade jag in i telefonen. Inte ens  poliserna hade någonting att invända fast de också körde förbi, uslare saker har de väl sett.

När jag fortsatte mot målet, var jag så nöjd över min insats. Det kändes som om jag hade fått en karamell, fast jag inte är speciellt sötsugen av mig, är jag det avhjälper jag det med choklad i stället.

På den här backen har det hänt saker förr, lite märkligt är det nog när jag tänker efter. För tolv år sedan råkade mannen ut för en trafikolycka nästan precis på samma ställe. Det tänkte jag inte på när jag fotograferade älgen, vi har farit förbi här så många gånger så vi har nästan glömt bort stället, någon gång tänker vi på det. Det såg ut på ett annat sett då, vägen har förbättrats sedan den tiden. Älgen i olycksbacken!

Ett två tre, på det fjärde räckte de.

0 thoughts on “I samma backe

 1. Vildsvin finns ju också i trakterna. Svåger såg ett för en tid sedan men på andra sidan vägen än där vildsvinsfarmen finns. Svinet måste ha rymt och tagit sig över vägen. Tur att de inte finns i vilt tillstånd för de kan göra mycken skada på odlingar.
  Annars tror jag det finns en hel del älgar just i detta område. Tur att det finns stängel.

  1. Jo, kör man förbi där tidigt på morgonen, syn vanligtvis någon älg.
   Ett vildsvin skulle inte vara roligt att möta.
   Har inte riktigt på klart ännu, en händelse för några år sedan då jag brukade springa, en söndagmorgon när jag kom efter Hällnäs spånbanan där i en svacka över ett ”utfall” och helt plötsligt började det skrika och åla någonting fruktansvärt högt, ljudet kom nerifrån vattnet och växterna. Så otäckt! Undrar ännu vad det kunde ha varit för något? Brukar tänka att det var vildsvinen!? 🙂

Kommentera