TÄNKVÄRT.

gomorron

Fråga doktorn som kommer i Sveriges tv på måndag kvällar, är ett mångsidigt och varierande program. Senaste måndag handlade det om demens, om man tänker efter hur en liten sak, som att stryka sin egen hand över sin medmänniskas hand, på samma gång som vi pratar med denne, betyda så mycket för en annan människa. Bara en sån liten sak. Samtidigt frigörs hormoner och personen känner sig lugnare, bra och hälsosamt för hjärnan.

Motverkar demens: Att lösa korsord, sätta pussel helst i par, att vara social och vara ute med andra människor. För mig är det lika viktigt att få vara ensam ibland, det ger mig såååå mycket. Fast, inte brukar det räcka riktigt länge förrän jag börjar gå och lura i fönstren och undra om någon kunde börja komma hem tillbaks.

Aktivitet: Spela tillsammans, som pingis, bollspel någonting som aktiverar hjärnan. Träna koncentrationen och ordförrådet.

Äta hälsosamt: Olivolja och rapsolja, fisk, mycket frukt och grönsaker.

Allt det här visste jag redan, men det tåls med repetition. Det är nu vi lever och åldras, jag vill ta vara på det som är bra och det som är hälsosamt. Man skall aldrig underskatta en ålder.

GO KVÄLL är också mångsidigt och bra program. Hälsotips, samlartips, resetips, mode- och sminktips och en viktig sak träningstips! Mattips, förr och nu och i framtiden – ärtor och örtor och allt vad det nu heter. Det vill lätt bli för stressigt med alla dessa matlagningsprogram som ständigt visas i tv.

Det tåls att tänkas på.

 

 

Kommentera