Kia Ora

Dag 12 – 13

Coromandel, Nya Zeeland

 

Sjunde flyget från Melbourne till Auckland.

 

Vi kom till datumlinjen + 10 timmar från Finländsk tid.

 

Gröna berg med gräs – dalarna var djupa. Där betade kossor, rådjur och får i stora flockar, ca 40 miljoner får i hela Nya Zeeland. Inga ormar och ödlor.

 

Vi lämnade Australien för att fortsätta våra äventyr på Nya Zeeland. Vi landade i Auckland efter 3,5 timmars flygning och ställde samtidigt fram klockan 2 timmar.

Med buss fortsatte resan till Coromandel. Nästan halva Coromandel är naturskyddat och destinationen är just en mycket naturskön halvö där många konstnärer och andra kreativa människor funnit sin plats.

 

Här checkade vi in på en trevlig plats, inbäddad i grönska.

dav

Parhus hotell. Där bodde vi omgiven av trädormbunkar och vackra växter.

Trappstegen upp mot vårt rum – nr 12.  Vackert omgiven av exotiska växter, trädormbunkar kunde bli upp till 20 meter höga.

 

Maoridag med skogsvandring

En intressant skogsvandring i dag, tillsammans med reseledaren och en lokal specialist. Han lärde ut mera om platsens historia och naturmediciner.

Trädormbunk, växte hela tiden. Vackert i djungelskogen. Gurkmeja pulver. Kokosnötsolja. Pepparmyntsolja. Växter av alla de slag!  

 

 Ingång till före detta guldgruva. Riklig förekomst av guld, en m3 stenblock innehöll 300 kg guld.

Vi gick in i guldgruvan ca 15 meter….

bty

….släckte våra ficklampor och det blev kolmörkt. Så småningom lyste det små stjärnor uppe i taket, det var lysmaskarna som var stjärnorna. Vackert och lite obehagligt på samma gång. Jag kände att det kröp något på min hals, flera andra som råkade ut för samma sak. När vi kom ut ur grottan hade guiden en kvist i handen, som han som hade fört runt om kring oss för att skrämmas.

Det var kallt och riktigt fuktigt inne i gruvan.

Resan  fortsätter längs den vackra ostkusten innan vi vek av in i landet till det vulkaniska Rotorua, där gejsrar och bubblande gyttjepölar ryker och släpper ifrån sig svaveldofter.

Vi körde förbi två trädgårdsgarden! ”Där kunde vi ha stannat för någon timme”. Förutom vinrankor fanns också stora odlingar av kiwi.

 

dav

 

Auckland är kanske Nya Zeelands mest kända ort utomlands medan Rotorua sannolikt är den mest intressanta. De europeiska kolonisatörerna lockades hit på 1800-talet av de  välgörande termalpoolerna. I dag är staden med omnejd en stor turistattraktion med sin sällsynt vackra och fascinerande natur.

Rotorua är också centrum för maorikulturen.

På kvällen gick vi på maorifest med mat, musik och livfull dans.

 

mde

Gammalt och vackert.

Maourifolkets hälsningsfras Kia Ora betyder God hälsa/Roligt att träffas.

dav

Glada och behaglig kvinnan berättar om deras hantverk, seder och bruk.

Kia Ora hälsning:

 Två personer tar hand i hand.

Vänster hand på höger axel.

 Näsan två gånger mot varandra.

[wpvideo RLCSwa3G]

Maouri Haka.

mde

Rövarstek.

Efter föreställningens slut (en lång föreställning) togs maten upp ur rökande jordhåla. Lägst ner köttet, överst rotfrukter och potatis. Såååå gott det var!

dav

Mätta och nöjda blev vi.

Vi for tillbaka med lokalbussen, som endast körde till detta ställe 15 km från hotellet. Chauffören var pratglad och hade på sitt ansvar att hålla låda. Han sjöng och berättade historier båda vägarna. Vi var fyra olika nationaliteter i bussen och det hörde till att alla skulle sjunga varsin sång, som har anknytningar till hemlandet. (Guiden hade förvarnat oss och ville att vi skulle representera Finland väl, så vi var förberedda).

Vi klämde i med Hämä-hämähäkki allt vad vi kunde och förmådde, efter det sjöng vi Finlands nationalsång. Applåder fick vi och kändes oss nöjda.

När alla hade sjungit färdigt blev det allsång. Då sjöng hela busslasten, Wheels on the Bus Go Round and Round, samtidigt som busschauffören körde runt i en rondell fyra till fem gånger. Stämningen var på topp!

2 thoughts on “Kia Ora

Kommentera