Blåsigt villaavslutningsväder 2016

bur

På villaavslutningsdagen och -kvällen var vädret blåsigt, så pass att facklorna inte gick att tändas på och ställas fram nära stranden, som vi brukar göra, ingen chans att ens kunna tända dem i närheten av sjön. I stället fick vi placera ut facklorna högre upp i skogens skydd, där gjorde de sig också bra, riktigt mysigt blev det när mörkret inföll.

Som tradition vid vårt villaområde, ställs facklorna ut enligt hur många år man har varit villaägare – en per år. Nu har det gått ett antal år sedan första facklan tändes.

Minns så väl vår första villaavslutning när våra grannar berättade för oss ”Långskärs traditionen”. Det gällde en fackla för varje år. Inte var det mycket med en fackla den tiden, grannen som berättade om traditionen, hade hela nio stycken att rada ut då. Nu har det gått många år sedan dess och det är fullt sjå innan alla facklorna är på sin plats och brinner.

Lika roligt är det varje år när det börjar skymma och vi får börjar tända och rada ut alla facklorna. Barnsligt roligt är det. Också att vakna följande dag och se hur många som fortfarande brinner, det är någonting alldeles speciellt. Minns hur roligt barnen brukade ha, de fortsätta alltid villaavslutningsfirandet följande dag, då var det fortfarande mycket att stå i med.

På fastlandssidan lyste facklorna vackert efter sjön, medan vi på Långskärsholmmen fick nöja oss att ha alla facklorna högre upp på tomten i år.

Det blir magiskt vackert när facklorna lyser upp sjön från båda sidorna, då glittrar det och glimmar, speciellt om det är lugnt på sjön som det har varit i många år. I år var det höga vågor och vattnet hade stigit ca 50 cm. Får se hur nästa blir, för det mesta brukar villaavslutnings vädret vara lugnt och fint.

dav

Skorna på tork under natten.

dav

    Följande dag är allt som vanligt igen.

dav

Igelkottens ständiga övervakning.

                                                                                                                                                                                                                        

Kommentera